Мистецький космос Святослава Крутикова в прем`єрному проєкті “Міжнародного центру сучасного мистецтва “ІмпрезаТерра””

4 липня 2020 року –  особлива дата для мистецького життя міста Черкаси, адже стартувала робота Міжнародного центру сучасного мистецтва «ІмпрезаТерра».  Прем’єрою стала творча онлайн-зустріч з видатним композитором і художником старшого покоління з Києва Святославом Леонтійовичем Крутиковим та представницею нової генерації українських музикознаців – талановитою Валентиною Маруняк зі Львову. Забігаючи наперед скажемо, що півторагодинна зустріч, присвячена творчій постаті С. Л. Крутикова викликала найтепліші відгуки і слова вдячності з боку відвідувачів заходу. І це стало позитивним сигналом для організаторів проекту, а саме для директора нового центру сучасного мистецтва композиторки Євгенії Марчук (яка відома в Черкасах своєю принциповою активною позицією в просуванні культурних надбань регіону) для подальшої кропіткої праці на ниві розбудовування культуропростору сучасних Черкас. Адже, на сьогоднішній день відчувається, що аудиторія потребує саме таких просвітницьких проектів, що виглядають як ковток свіжого повітря для інтелектуально налаштованої публіки.

Проект відбувався у двох частинах. Перша частина – ґрунтовна лекція-презентація «Живопис та музика Святослава Крутикова»  від музикознавиці Валентини Маруняк. Відвідувачі мали можливість ознайомитися з незвичайним творчим доробком українського майстра. Випускниця Львівської національної музичної академії ім. Лисенка зачарувала присутніх лекторською майстерністю і досконалим знанням заявленої теми. Так, під час постспілкування лунали думки про характерну рису доповідниці, яка притаманна справжнім професіоналам –  тим, що зветься «пропускати матеріал дослідження крізь себе», тобто не тільки розумово, але й емоційно долучатися до явищ, що вивчаються. Валентина Маруняк  «по-своєму» «прослухала» живописні полотна Святослава Леонтійовича і «розгледіла» музичну тканину творів, зрештою щедро поділившися своїм досвідом із вдячною аудиторією. Присутні із захопленням слідкували за звивами думок музикознавиці, все глибше проникаючи в суть творчого процесу митця, переймаючись паралельними змістами художніх та музичних опусів С. Крутикова. Вислови пані Валентини, що прикрасили афішу заходу, на кшталт:  «Синтез  музики та живопису –  актуальна сфера сучасного мистецтва, яка вражає  широким спектром виявів. Унікальним явищем в українській культурі є творчість Святослава Крутикова, адже рівноцінно поєднує іпостасі композитора і живописця» виявилися тим девізом першої частини заходу, що послідовно втілився протягом надзвичайно цікавої лекції.

 Своєрідним подарунком відвідувачам  стала друга частина заходу, яка дістала незвичної назви  «Кава-брейк  –  алеаторична прогулянка з митцем». Адже, присутні зустрілися онлайн вже з самим митцем. Коли Святослав Леонтійович вийшов в ефір, відразу встановилася душевна атмосфера вільної творчості. Почалася художня магія від Святослава Крутикова. Дійсно, пан Святослав є унікальною особистістю на сучасних творчих теренах нашої країни, адже один з небагатьох спроможний на високому рівні поєднувати в своїй діяльності два професійних начала – музичне і художнє. Цікаві історичні екскурси, різноманітні спогади про митців, з якими доводилося працювати, вчитися, спілкуватися, свій безцінний досвід – все це лунало в ефірі зустрічі і стало надбанням новітньої історії мистецької України. Святослав Леонтійович також провів майстер-клас з алеаторичної техніки живопису, що стало цікавою родзинкою цієї частини заходу, адже кожен отримав «рецепт» миттєвої творчості, що має, в тому числі значний позитивний терапевтичний ефект.

В постскриптумі можна зазначити надзвичайну важливість подібних заходів, адже під час останніх відвідувачі мають можливість практично долучитися до високопрофесійного унікального досвіду від по-справжньому провідних фахівців мистецької України. Адже і митці, і дослідники їх творчості, і шановна аудиторія мають право на трансляцію та знання саме своєї сучасної самобутньої мистецької скарбниці.

Т. Бачул

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *